L'article 30 del Reial Decret Llei 14/2022, d'1 d'agost, de mesures de sostenibilitat econòmica a l'àmbit del transport, en matèria de beques i ajuts a l'estudi, així com mesures d'estalvi, eficiència energètica i de reducció de la dependència energètica del gas natural”, estableix un procediment que relaxa de manera transitòria fins al 31 de desembre de 2022 , els requisits de contractació publica de les administracions per a actuacions de millora energètica dels seus edificis i instal·lacions, com a conseqüència de les circumstàncies d'imperiosa urgència motivades pels esdeveniments imprevisibles derivats de la situació existent després de la invasió dUcraïna. Aquest es resumeix de la manera següent:
Als contractes d'obres, subministraments o serveis que hagin de realitzar les entitats públiques en edificis i instal·lacions de la seva titularitat, o que estiguin ocupats o gestionats per aquestes, per a la millora energètica dels seus edificis i instal·lacions, fins al 31/12/2022 els serà aplicable el procediment negociat sense publicitat per causa d'urgència imperiosa, amb les especialitats següents:
• L'òrgan de contractació no estarà subjecte al termini general i podrà establir justificadament un termini inferior de presentació de les proposicions, mai inferior a deu dies comptadors des de la data de l'enviament de la invitació escrita.
• Si és possible, es procedirà a la negociació dels termes del contracte directament amb els candidats convidats amb caràcter previ a l'adjudicació del contracte. Això no obstant, si l'òrgan de contractació entengués que no serà possible negociar, es podrà reservar el dret a no negociar, sempre que així ho hagi indicat a la invitació a presentar ofertes.
• Qualsevol actuació que no sigui estrictament indispensable per donar resposta a la necessitat d'urgència imperiosa a atendre creada, quedarà exclosa de l'objecte del contracte i s'haurà de tramitar pels procediments que corresponguin d'acord amb la Llei 9/2017. En aquest sentit, l'atenció de necessitats recurrents o de situacions que resultin duna manca de planificació o de manteniment per part de l'administració, no es considerarà una actuació estrictament indispensable.
• En tot cas, l'inici de l'execució del contracte haurà de tenir lloc en un termini no superior a un mes des de la seva formalització.
• S'estableix l'obligació que l'òrgan de contractació emeti una memòria justificativa abans de formalitzar el contracte, que posi de manifest:
o La concurrència d'una circumstància d'urgència imperiosa motivada pels esdeveniments imprevisibles per a l'òrgan de contractació i no imputables al mateix derivats de la situació existent després de la invasió d'Ucraïna que no fa possible la tramitació d'urgència ni d'un altre procediment de licitació previst en la Llei 9/2017.
o Que l'objecte del contracte es limita a allò estrictament imprescindible en l'àmbit objectiu i temporal per donar resposta a la necessitat imperiosa d'urgència a satisfer.
• A les actuacions que utilitzin aquest procediment, els serà aplicable els efectes de la declaració d'obres publiques d'interès general regulat a la disposició addicional tercera de la Llei 13/2003.
A efectes d'aquest procediment, s'entendran per millora energètica les actuacions següents:
• Obres de rehabilitació energètica dels edificis i instal·lacions.
• Substitució de sistemes d'enllumenat interior o exterior per alternatives més eficients.
• Instal·lació de sistemes de generació d'energia elèctrica de fonts renovables per a autoconsum.
• Substitució de sistemes o equips de climatització o producció d'aigua calenta sanitària per sistemes o equips que utilitzin exclusivament fonts d'energia renovable.
Tenint en compte el que hem exposat anteriorment, us recomanem que contacteu amb les diferents administracions públiques amb les que treballeu habitualment, de cara informar-vos d'aquesta possibilitat, així com assessorar-vos amb les diferents solucions que podrien dur a terme per a la millora energètica de les seves instal·lacions que impliquin una reducció dels costos energètics.
Comentaris